Ayur Vedisk opphold i India


Ayur Vedisk opphold i India

AYUR VEDA
Ayur Veda er et flere 1000 år gammelt behandlingssystem som stimulerer til fysisk og psykisk sunnhet, velvære og harmoni. Det er basert på et komplisert diagnostiseringssystem hvor man identifiserer ubalanser (kategorisert i Vata, Pitta og Kapha) og søker å balansere dem ved hjelp av urter, kosthold og fysiske behandlinger.
Selv har jeg forsøkt 2-3 ulike steder, og foretrekker Indus Valley Ayurvedisk Centre  (IVAC) i Mysore.

På IVAC vil du hver dag motta to behandlinger, hvorav den ene som regel er massasje utført av minimum 2 (opp til 4-6) terapeuter. Hver massasje er individuelt tilpasset, med ulike oljer, urter osv. Trenger systemet å renses ut, eller først og fremst å næres og styrkes? Trenger du avspenning, ro og jording, eller trenger du mer energi?  Har du noen akutte helseplager? Daglige konsultasjoner med Ayur Vedisk lege sikrer at behandlingen justeres løpende etter dine behov.

Det er yoga-undervisning flere ganger daglig og badebasseng og tennisbane på området.

 

VERDENS DEILIGSTE SELVUTVIKLINGSPROSESS!
Jeg er ingen ekspert på Ayur Veda og må henvise til IVACs hjemmeside med hensyn til beskrivelse av behandlingene og hvordan de virker, men jeg deler gjerne min personlige erfaring:

For noen år siden mottok jeg 21 dager med Abhyanga, som er en utrensende massasje utført synkront av to terapeuter. Etter tre behandlinger begynte kroppen å rense ut og jeg begynte å lukte som en geit til tross for at jeg dusjet flere ganger daglig.
Kroppen elsket det!  For hver dag følte jeg mer renere, mer følelsesmessig åpen, jordet og trygt sentrert i meg selv.
Etter 21 dager føltes kroppen harmonisk og nærværende, og hjertet åpent med en stille indre glede.

 

PANCHAKARMA – HVOR LANGT OPPHOLD?massage-389717_640
Siden har jeg gjort full Panchakarma flere ganger. Panchakarma er et helhetlig behandlingsopplegg, som inkluderer 2-7 dager med dyp detox. Utrensingen kan foregå på ulike måter og er avhengig av hva slags ubalanse det er snakk om.

Det går an å gjøre Panchakarma på 14 dager men jeg anbefaler det ikke. Det blir for komprimert. Har du kun to uker holder det kanskje å fokusere på behandlingene? Har du penger og tid anbefales 3 uker med panchakarma.

Se video om Panchakarma med Dr Krishna HER

 

VIRKNING OG BIVIRKNING (egenerfaring)
Jeg var litt slapp og tok det med ro under detox, men utover det opplevde jeg ingen utrensningssymptomer. Dette er helt individuelt. Noen opplever ubehag i kroppen og andre kan få emosjonelle reaksjoner (som tristhet eller sinne). Det er forbigående og handler om opphopede gifter og emosjoner som forlater kroppen.
De mest fysiske forandringene for meg var at håravfall stoppet og at jeg plutselig tålte melk igjen. I tillegg gikk jeg ned i vekt mens jeg var der, og forbrenningen holdt seg høy i flere måneder etter jeg kom hjem. Igjen; det som skjer med kroppen er helt individuelt og avhengig av hva du og legen fokuserer på.
Det viktigste for meg var imidlertid den psykiske prosessen. Jeg opplever hele behandlingen som dypt nærende. Vi har så lett for å forsømme kroppens behov. På IVAC mottar vi mye omsorg og næring gjennom berøring, oljer og urter. Min erfaring er at når vi gir kroppen så mye av det den trenger, både innvendig og utvendig i form av ulike former for berøring, massasje og varme oljer, setter det oss i kontakt med de myke kvalitetene i oss selv. Det er dette som er min hovedmotivasjon for å reise tilbake igjen og igjen.

 

BELIGGENHET
IVAC  ligger rett utenfor Mysore. Mysore ble rangert som nr 4 på The New York Times liste over «31 places to go» i 2010 og er sympatisk laid-back i Indisk sammenheng. Samtidig er den full av severdigheter (spektakulare palass, templer, museum, veddeløpsbane, zoo…), og en uendelighet med shopping-muligheter fra tradisjonelle indiske markeder og mindre sjapper som selger silke, eteriske duftoljer eller spirituelle bøker – til moderne shoppingsentre med spennende klær. Selv syntes jeg det var deilig å bo stille og rolig på IVAC, og samtidig ha muligheten til ulike utflukter i umiddelbar nærhet.
Mysore ligger litt i høyden og temperaturen er behagelig.

 

relaxation-686392_1280
INDUS VALLEY AYURVEDIC CENTRE
IVAC har en vennlig og serviceinnstilt stab. De er fleksible med hensyn til behandlingstider, slik at du kan bruke dagen slik du helst vil, og er det noe du ikke er fornøyd med og ber dem rette opp, forsøker de gjerne å gi litt mer enn det du ber om.  I en periode da jeg hadde vanskelig for å sove, sendte de for eksempel to massører til rommet mitt hver kveld før sengetid og gav meg fotmassaje på sengekanten… om du ønsker måltid bragt til rommet osv – aldri noe problem.

 

 

 

ROM OG PRISER
Det er tre kategorier for rom, og prisene er ganske forskjellige. Henviser du til meg (Nilaya) får du 10% på alle pakkepriser i høysesong. I lavsesong er det mulig å få en høyere rabatt, om de har mange ledige rom.  Hver pakke består av et visst antall «netter» og et visst antall behandlinger. Innsjekking og utsjekking er kl 12.00 på de datoer du bestemmer. Vil du beholde rommet utover utsjekkingstidspunkt må du betale for en ekstra «natt», men de sørger alltid for at du får gjennomført alle behandlingene du har betalt for, uavhengig av når du reiser. Du kan også sjekke prisene mot IVAC’s hjemmeside:

Standard rom: er små enkle rom (en stor seng med vegger rundt, et klesskap og et knøttlite bad, mao – enkel standard i et trangt rom). Fordelen er at du bor vesentlig rimeligere her, samtidig som behandlingen er akkurat den samme som for de dyrere rommene.
Pris for 14 netter: 142762 INR
Pris for 21 netter: 229027 INR
Hvis du henviser til meg, får du 10% avslag på prisen.

De Lux rom: Her har du bedre plass, og AC i alle rom. Standarden er imidlertid litt vekslende. En del av rommene er veldig fine. Ta kontakt med meg om du ønsker tips om de beste rommene og gi gjerne beskjed til Ivac så snart du har bestemt deg. De beste rommene går først.
Priser oktober – mars:
14 netter: 252315 INR (enkeltrom)
21 netter: 349312 INR (enkeltrom)
På prisene får du 10% om du henviser til meg.

Cottage: En dyrere kategori, som jeg ikke nødvendigvis anbefaler, men også her får du 10% hvis du henviser til meg.

 

REISEN:
Du flyr fra Gardermoen til Bangalore. Qatar Airways har fine flytider med kun en mellomlanding, men det finnes flere muligheter. Fly søkes lett på finn.no. Fra Bangalore er det ca 3 timer med drosje. Drosjen bestiller du på flyplassen (prepayed taxi koster ca 5- 600 kr). Om du vil, sørger IVAC for at drosje venter deg på flyplassen, med navnet ditt på en plakat, men det er litt dyrere (7- 800 kr).  Er vi flere som reiser sammen, deler vi utgiftene.

 

OBS OBS VIKTIG:
Dette er ikke en organisert reise og du reiser alltid til IVAC i egen regi og 100% på eget ansvar. Det innbærer bl.a. at du må selv sørge for reiseforsikring, 
visum klikk HER  eller HER (elektronisk) o.l.
Booking av opphold med avslag kan gjøres når som helst hele året ved å skrive direkte til reservations@ayurindus.com og henvise til ‘Nilaya’. Ønsker du tips til forberedelser eller hjelp til å koordinere reisen med andre, bidrar jeg imidlertid gjerne. Ta uforpliktende kontakt på devanilaya@gmail.com om du har spørsmål. Lykke til!

FacebooktwitterpinterestmailFacebooktwitterpinterestmail